Hogyan ne legyen Covid-X?

Hogyan ne legyen Covid-X?

2021-02-23 19:00:00 - tól
Online helyszín

A 2020-as év mindenkinek örökre beleégett az emlékezetébe, a COVID19 járvány az elmúlt évtizedek egyik legmegrázóbb és legmeghatározóbb egészségügyi eseménye volt.

A fertőzés egységbe kovácsolt minket, és a világ minden részéből ugyanazok a kérdések visszhangoznak.

El tudtuk volna kerülni a világjárványt? Tudtunk volna tenni ellene, még mielőtt emberek kezdenek megfertőződni? Van valami, amit nem veszünk észre? Mit csinálunk rosszul?

Ezekre a kérdésekre, az evolúciótudomány segítségével ajánlok egy lehetséges választ, miközben megmutatom, hogy a maga egyedülállóságában a COVID19 mégis az önmagát ismétlő történelem.

Tarts velünk és Bajer-Molnár Orsolya gevolúcióbiológussal ingyenes előadásunkon!

Orsolya evolúcióbiológus, aki a kutatás mellett a tanítást is szenvedélyének tekinti. Mesterdiplomáját az ELTE biológus szakán szerezte, majd 5 évvel később doktori címét is ugyanitt védte meg. Azután posztdoktori ösztöndíjjal az amerikai Dartmouth College-ben vizsgálta a klímaváltozás élettani hatásait trópusi hidegvérűeken, majd Brazíliában csatlakozott az UFRN kutatócsoportjához. Hazatérését követően kezdett foglalkozni az újonnan megjelenő fertőző betegségek evolúciójával, amelyen jelenleg is dolgozik a bécsi Konrad Lorenz Intézetnél.

Munkája során mindig is tevékenyen részt vett a tudománykommunikációban. A tengerentúlon konferenciákat és egyetemi programokat szervezett, miközben alap- és mesterszakos hallgatókat is oktatott. Jelenleg azon dolgozik, hogy a tudományos és döntéshozói réteg közötti együttműködés elősegítésével járványmegelőző protokollok életbelépését segítse.