HVG Extra Pszichológia Szalon - Újraépített életek

HVG Extra Pszichológia Szalon - Újraépített életek

2022. 06. 09. 18: 00 - 19: 30-ig

Hogyan lehet feldolgozni a szenvedélybeteg családból indulás traumáját és megakasztani a generációról generációra továbbadott rossz mintákat?

Az ingyenes online beszélgetés résztvevői: Békési Tímea addiktológiai konzultáns és Dr. Kassai Szilvia interkulturálispszichológia-szakértő.

Körülbelül 400 ezer gyermek él Magyarországon olyan családban, amelyben egyik vagy mindkét szülő alkoholbeteg. Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik szenvedélybeteg szülők mellett nőttek fel, akkor megdöbbentő adatot kapunk: a társadalmunk körülbelül 20%-a hordozza ezt a súlyos örökséget.

A beszélgetés – és az Újraépített életek című könyv – tabukat dönt. Békési Tímea és Dr. Kassai Szilvia arra vállalkozik, hogy bemutassa a szenvedélybeteg családokban felnővők sorsát és megküzdési módjait. A kutatási és terápiás tapasztalatok megosztása mellett rengeteget kaphatunk az érintettek vallomásaiból, saját függőségeikről és józanodásukról, párkapcsolati, szakmai, magánéleti elakadásaikról. A szakértők kiutakat mutatnak szenvedélybeteg családoknak és felnőtt gyermekeiknek egyaránt. Hiszen, bár bizonyos mértékig meghatároz minket, honnan jövünk, többek vagyunk, mint a traumáink összessége ‒ és újraépíthetjük az életünket.

Házigazda: Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője.

Időpont: 2022. június 9., 18:00-19:30

Az élő beszélgetést zárt Facebook-csoportban követheted majd, amelynek során kérdéseket tehetsz fel a szakembereknek.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt tudsz megtenni.

Bővebben a vendégekről:

Békési Tímea addiktológiai konzultáns, etnográfus, képzésben lévő családi tanácsadó, gyászkísérő és meseterapeuta. Két évtizede dolgozik a szenvedélybeteg-ellátásban, függőkkel és hozzátartozóikkal, egyéni, csoportos és családi konzultációs kereteken belül. A segítő munka mellett addiktológiai és a gyászfeldolgozást érintő témákban oktat és tart előadásokat, a Transzgenerációs történetek című kötet egyik társszerzője. Elhivatottan küzd a szenvedélybetegség destigmatizációjáért.

Dr. Kassai Szilvia interkulturálispszichológia-szakértő, szakterülete a függőség, a kábítószer-használat, a mentális betegségek és az ezekből való felépülés. A klinikai pszichológia és addiktológia területén szerzett doktori fokozatot. Jelenleg tudományos kutatási pályázatokkal foglalkozik, és részt vesz felépülést és drogprevenciót érintő hazai és nemzetközi kutatási projektekben. Érdeklődése középpontjában a szenvedélybetegségek felépülés-központú szemlélete áll.

A videófelvétel később elérhető lesz a HVG Pszichológia YouTube csatornáján is.