A jó és a rossz közgazdaságtana

A jó és a rossz közgazdaságtana

A Gilgames-eposztól a Wall Streetig

Tomá¹ Sedláèek gyökeresen új megközelítést alkalmaz, és számos területen megkérdőjelezi világlátásunkat. Napjaink mainstream közgazdaságtana magát értékmentes szaktudománynak, matematikai apparátusával a valóságot modellező kutatási területnek tartja. Sedláèek számára azonban a közgazdaságtan kulturális jelenség, civilizációnk terméke. Hogy bemutassa a közgazdaságtan alapjául szolgáló hitet és hiedelmeket, túlmegy a szűken értelmezett szakterület határain, és felkutatja a gazdasági gondolatokat a mítoszokban, a vallásokban, a teológiában, a filozófiában, a pszichológiában, az irodalomban és a filmek világában. Áttörést jelentő munkájával nem kevesebbet ígér:

"Ezentúl másként gondolkodunk majd a közgazdaságtanról, gazdaságról, és értékekről."

Provokatív könyve szülőhazájában igazi bestseller lett, hatására a közgazdaságtan soha nem tapasztalt, széles körű népszerűségre tett szert a Cseh Köztársaságban. Hogyan érte ezt el? Úgy, hogy átlépte a közgazdaságtan uralkodó felfogásának határait, és művét egy egyszerű, már-már eretnek kijelentésre alapozta:

"A közgazdaságtan nem hagyhat figyelmen kívül erkölcsi szempontokat."

Borító ár: 4200 Ft
Aktuális ár: 2520 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
2520 Ft
Készletfigyelés
Elérhetőség: Nem rendelhető
Várható szállítás: Nem rendelhető
Borító Kemény kötés
Méret 160x235 mm
Megjelenés 2012. 11. 12.
Terjedelem 400 oldal
ISBN 9789633040997

A szerzőről

Tomaš Sedlaček

Tomáš Sedláček (1977. január 23.) Václav Havel egykori gazdasági tanácsadója volt. Jelenleg az egyik legnagyobb cseh kereskedelmi bank fő stratégája, emellett a prágai Károly Egyetemen (és számos más egyetemen) tanít közgazdaságtant és filozófiát. Szenvedélyesen szereti munkáját, és igyekszik mások számára is megmutatni, hogy a közgazdaságtan jóval több a számok unalmas bűvölgetésénél, absztrakt matematikai modelleknél. A jó és a rossz közgazdaságtana hozott neki nemzetközi hírnevet; a művet a The Washington Post az öt kötelezően elolvasandó közgazdasági témájú könyv közé sorolta 2011-ben. Könyvének színpadi változatát teltházas előadásokon játszották a Prágai Nemzeti Színházban, Budapesten és Londonban. 2006-ban a Yale Economic Review Sedláčeket az öt legjelentősebb fiatal közgazdász közé sorolta.