DAN ARIELY MOTIVÁCIÓ (120. OLDAL)

Dan Ariely Motiváció című könyvének utolsó oldala

hivatalnokok, szülők vagy bárki, aki önmagát vagy másokat motiválni szeretne −, hogy alaposan gondoljuk át, milyen hatása lesz az adott esetben az általunk képviselt megközelítésnek. Azt remélem, hogy ha megértjük a motiváció rejtett összetevőit, könnyebben ki tudjuk bontakoztatni a bennünk működő pozitív, nehezen felismerhető hajtóerőket. Végül is, ha egy kedves szótól szinte varázs-

ütésre jobban teljesítenek az emberek, az energia, elkötelezettség és odaadás milyen más szunnyadó tartalékaira bukkanhatunk, ha elkezdjük tudatosan keresni azokat?

A fizikusok régóta szeretnének rájönni, hogyan lehet a semmiből létrehozni valamit. Ez motiválta az „örökmozgó” megépítésére tett megannyi próbálkozást, melyek pedig a termodinamika kérlelhetetlen törvényeinek köszönhetően eleve kudarcra voltak ítélve. Létezik azonban olyan terület, ahol elérhetjük, hogy soha el nem fogyó energia képződjön, és ez az emberi motiváció. Ha helyesen használjuk azokat az erőforrásokat, melyeket a kötődés, jelentőségérzet, saját alkotás öröme felszabadít, befektetésünk busásan megtérül a nyomában feltörő erős motivációban.

Természetesen nagyon messze vagyunk még a motiváció minden rétegének megértésétől, azonban már a felszín alatt rejlő ezernyi furcsa és bámulatos részlet megtalálása és összerakosgatása is izgalmasnak és hasznosnak ígérkezik. És ha jól követjük a nyomokat, még több titok tárul fel a produktivitás, szeretet és jelentőségérzet működésével és természetével kapcsolatban.

Hát van ennél motiválóbb?