Múlt, jelen, jövő

Beszélgetések fenntarthatóságról, jövőkutatásról, történelmi témákról

Múlt, jelen, jövő – Mit viszünk tovább a múltból és hogyan élünk majd a jövőben?

A HVG Könyvek podcastje inspiráló beszélgetésekkel fenntarthatóságról, jövőkutatásról, történelmi témákról, de legfőképpen könyvekről.

Múlt, jelen, jövő – Mit viszünk tovább a múltból és hogyan élünk majd a jövőben?A HVG Könyvek podcastje inspiráló beszélgetésekkel fenntarthatóságról, jövőkutatásról, történelmi témákról, de legfőképpen könyvekről.

Epizódok

2022.12.15.

Regeneráció – Hogyan kerülhetjük el a klímakatasztrófát egy generáció alatt?

A Visszafordítható című könyv szerkesztője, Paul Hawken és kutatótársai szerint a globális felmelegedés és a környezetszennyezés elleni küzdelem kizárólag teljes szemléletváltással lehet hatékony. A jelenlegi helyzetről és a lehetséges megoldásokról beszélgettünk vendégeinkkel, Papp Lászlóval, aki programtervező matematikus és az i-Tango Kft. tulajdonosával és Bart Istvánnal, aki klímapolitikai szakértő, jogász, várostervező.

A beszélgetés moderátora Koncz Gábor, a HVG Könyvek főszerkesztője.

Meghallgatom
2023.08.07.

Fenntartható hedonizmus - Boldog életet, ami nem méreg(drága) a Földnek / Beszélgetés Dr. Lelkes Orsolyával

Hogyan tudunk olyan életstratégiát kialakítani, amelyben teszünk a saját és a bolygónk egészségéért, ugyanakkor élvezni is tudjuk az életet?
Miként tudunk szakítani azzal a szemlélettel, hogy a boldogság és a siker pénzben, javakban és korlátlan vágykielégítésben mérhető?
Az ókori görög filozófia értelmezése szerint a hedonizmus az öröm megélését jelenti, egyfajta belső szabadsággal együtt, amikor élvezni tudjuk azt, amink van, de nem válunk a vágyaink rabjává.
A beszélgetésen Dr. Lelkes Orsolya a pozitív pszichológiára, a közgazdaságtudományra és a klasszikus filozófiára támaszkodva arról beszél, hogy miként élhetünk autonóm, kreatív, értelmes, élvezetes – azaz fenntartható hedonista életet.

Moderátor: Oláh Andrea, rádiós újságíró

---

Lelkes Orsolya Fenntartható hedonizmus című könyvét a webshopunkban kedvezményesen tudod megvásárolni.

https://hvgkonyvek.hu/konyv/fenntarthato-hedonizmus

Meghallgatom
2023.12.13.

Elképzelhető - Hogyan valósítsuk meg az általunk vágyott jövőt?

Jane McGonigal, jövőkutató és alternatívvalóság-játékok
tervező az Elképzelhető c. gondolatébresztő könyv szerzője szerint a folytonos társadalmi változások ellenére is könnyedén változtathatunk megküzdési stratégiánkon és biztosíthatunk magunknak egy boldogabb és sikeresebb életet. Jövőről,
változásokról, alkalmazkodásról és a lehetséges megoldásokról beszélgetünk.
Moderátor: Koncz Gábor, a HVG Könyvek főszerkesztője
Vendégeink Papp László, az i-Tango Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, valamint a Gartner vezetője, és Pohly Ferenc, digitális üzletek tanácsadója, podcaster és startup alapító, aki főként az MI-re és a virtuális valóságra fókuszál.


Meghallgatom