Emberek és gépekOlvasson bele könyvünkbe!

Emberek és gépek

Hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában?

„Keresve sem találhatnánk jobb idegenvezetőt, mint Hannah Fry, aki gördülékenyen, izgalmas történeteken keresztül mesél a mesterséges intelligencia olykor ijesztő, olykor lenyűgöző világáról.”

Tim Harford, Az oknyomozó közgazdász és A csecsemőtápszer, a radar és a kettős könyvelés szerzője

Napjainkban a legkülönbözőbb területeken – az orvoslástól a közlekedésen át az igazságszolgáltatásig – számos kérdést mérlegelhetünk a mesterséges intelligencia segítségével: milyen termékeket fogyasszunk, milyen gyógymódok közül választhatunk, vagy ki érdemel börtönbüntetést. De vajon a szakemberek vagy a számítógépek a megbízhatóbb tanácsadók? Mennyiben támaszkodhatunk az előbbiekre vagy az utóbbiakra? Emberi vagy gépi döntés alapján határozható-e meg biztosabban, ki lesz visszaeső bűnöző, melyik film lesz kasszasiker és egy esetleges légi katasztrófa során milyen manőverrel menthetőek meg az utasok?

Hannah Fry matematikus, A szerelem matematikája szerzője, az Emberek és gépekben többek között ezeket a kérdéseket boncolgatva mutatja be a mesterséges intelligencia felhasználásának eddigi gyakorlatait és korlátait, az ebben rejlő lehetőségeket, és választ ad arra is, tartanunk kell-e attól, hogy a jövőben a gépek veszik át felettünk az irányítást.

Borító ár: 3900 Ft
Aktuális ár: 2340 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
2340 Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2-7 munkanap
Borító Puha kötés
Méret 145x210 mm
Megjelenés 2021. 03. 09.
Terjedelem 264 oldal
ISBN 9789633049792

A szerzőről

Hannah Fry

Dr. Hannah Fry matematikus a University College London regionális elemzésekkel foglalkozó intézetének (Centre for Advanced Spatial Analysis) munkatársa. Napi munkája során matematikai modellek segítségével tanulmányozza az emberi viselkedés mintázatait, egyebek mellett a felkelések, a terrorizmus, a kereskedelem és a vásárlás területén.

Emellett népszerűsíti a UCL munkáját: beviszi a matematikát a színházak, kocsmák és iskolák falai közé. Munkatársaival együtt szerkeszti a BBC Worldwide YouTube-csatornáját, és rendszeresen feltűnik az Egyesült Királyság televíziós és rádióműsoraiban.

Londonban él a férjével, Phillel, aki szerencsére pontosan 38%-nál lépett be az életébe. Az esküvője tervezéséből megmaradt egy csomó Python-kód, kérésre szívesen elküldi.

A Twitteren is megtalálható: @frysquared


Hannah Fry TED-előadása elérhető a TED.com-on.