Olvasson bele könyvünkbe!

Aggódó testünk

Az egészségszorongástól a belső biztonságig

Miért érzünk gyakran bűntudatot, ha betegek vagyunk, és hogy lehet ezt feloldani?

Miként termelhetnek újabb aggodalmakat a divatos diéták, a „mentes” étkezés és a boldogságtréningek?

Hogyan befolyásolja a testképünk az önértékelésünket?

A globalizáció és az információs társadalom hatására már jó ideje velünk van az általános elbizonytalanodás, de a koronavírus-járvány, a klímaválság és a háború fenyegetése miatt az elmúlt időszakban különösen felerősödtek a szorongásaink. Egzisztenciális félelmeink érzéseinkben is tükröződnek: aggódunk, hogy miként tudjuk megőrizni az egészségünket, biztonságosak-e az élelmiszereink, tudjuk-e kontrollálni a stresszt, a betegséget, megfelelő tájékoztatást kapunk-e a gyógyszerek kockázatairól. Mindez jelentős hatást gyakorol a viselkedésünkre, egészségünket védő vagy károsító szokásaink és függőségeink kialakulására is. Csabai Márta, a hazai egészségpszichológia meghatározó személyisége nemzetközi kutatások, társadalmi-kulturális példák, továbbá média- és internetes tartalmak pszichológiai elemzése alapján feltárja, hogyan kezeljük egészségünkkel és testünkkel kapcsolatos félelmeinket, szorongásainkat. Az úttörő kötet megerősít minket abban, hogy nem vagyunk egyedül kérdéseinkkel, aggodalmainkkal, a társadalmi és pszichológiai összefüggések megértése, a felvázolt megoldások pedig közelebb visznek testi-lelki biztonságunk megtalálásához.


„Testünkhöz való viszonyunk nagyon sokrétű, sokszor nehezen kibogozható mind a szakemberek, mind a laikusok számára. Amit biztosan tudunk, hogy sok szempontból alapvető meghatározója az egészséges pszichológiai működésnek, és bizony meglehetősen sérülékeny is. Csabai Márta könyve éppen ezeket a bonyolult kapcsolatokat mutatja be szakmailag korrekt módon, ugyanakkor nagyon olvasmányosan. Élvezetessége mellett a kötet a modern világ testtel kapcsolatos csapdáinak elkerülésére használható útmutatóként is felfogható, így minden érdeklődőnek csak ajánlani tudom.”
Prof. Köteles Ferenc pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora

Borító ár: 4200 Ft
Aktuális ár: 3150 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
3150 Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2-5 munkanap
Borító Puha kötés
Méret 145x210 mm
Megjelenés 2023. 05. 23.
Terjedelem 344 oldal
ISBN 9789635653065

A szerzőről

Csabai Márta

Prof. Dr. Csabai Márta a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára. A hazai egészségpszichológia egyik meghatározó személyisége. Három évtizede vesz részt a felsőoktatásban, kutatásban és az egészségügyi ellátásban. A Gyógyító Nőkért Alapítvány alapítója és aktív munkatársa. Húsz könyvet szerkesztett és írt önállóan vagy társszerzőkkel, melyek az egészségpszichológia, a gyógyító kapcsolat és kommunikáció, a testreprezentációk és a pszichoszomatika társadalomlélektana témáival kapcsolatban jelentek meg. Ismeretterjesztő kisfilmek, oktató szoftverek készítésében is részt vesz. Könyvei közül az Egészség betegség, gyógyítás című kötetet a Springer Orvosi Kiadó nívódíjával, az Eset – történet ‒ A klinikai mesétől az esetbankig című könyvet a Magyar Pszichiátriai Társaság Nyírő Gyula díjával tüntették ki.

Fotó: Szabó Liza