Mesterséges Intelligencia 2041

Mesterséges Intelligencia 2041

Tíz vízió a technológia és az ember kapcsolatáról

Elképzelhető-e, hogy az MI jobban ismerjen minket, mint mi saját magunkat?

Miért nem lesz számunkra biztonságos a volán mögé ülni az önvezető járművek világában?

Jogában és hatalmában áll-e majd a gépeknek az emberi élet kioltásáról dönteni?

Vajon a virtuális, a kiterjesztett és a kevert valóságból létrejövő X-valóságot meg tudjuk különböztetni környező világunktól?

A 21. században a mesterséges intelligencia segítségével a technológiai fejlődés soha nem tapasztalt jólétet teremt majd: az emberek és gépek közötti szorosabb és összetettebb kapcsolat forradalmasítja az egészségügyet és az oktatást, és merőben új kommunikációs és szórakozási formáknak ad teret. Miközben az MI fokozatosan megszabadít minket a rutinszerű munkától, gazdasági és társadalmi berendezkedésünk újjászervezése kockázatokat is hordoz, például az autonóm fegyverek és az intelligens technológiák területén. A mesterséges intelligencia elterjedése feltartóztathatatlan, nekünk pedig érdemes felkészülnünk – a ragyogó lehetőségekre éppúgy, mint arra is, hogy az általunk ismert életre akár halálos fenyegetést jelenthet.

Li Kaj-fu, a Google China korábbi elnöke és Csen Csiu-fan sci-fi-író tíz izgalmas novellában és a történeteket kísérő elemzésben mutatja be vízióját arról, milyen lesz a világ 2041-ben, összevetik a technológiai fejlődés valószínűsíthető útját a társadalomra gyakorolt hatásával. Emlékeztetnek arra, hogy még mindig kizárólag az emberiség alakítja saját sorsát, miközben nagyon időszerű betekintést kapunk arról is, hogy miként építhet hidat a mesterséges intelligencia a múlt megoldatlan problémái és a jövő új lehetőségei között.

Borító ár: 5900 Ft
Korábbi ár: 4425 Ft
Aktuális ár: 5015 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
4720 Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2-7 munkanap
Borító Kemény kötés
Méret 160x235 mm
Megjelenés 2022. 11. 14.
Terjedelem 496 oldal
ISBN 9789635652884

A szerzőkről

Csen Csiu-fan

Csen Csiu-fan (Chen Qiufan, más néven Stanley Chan) díjnyertes író, fordító, kreatív producer és kurátor. A Kínai Science Fiction Világszövetség elnöke. 2013-ban debütált Waste Tide (Hulladékhullám) című regényével, amelyet számos nyelvre lefordítottak. Elbeszélései, novellái – például a magyarul is megjelent Licsiang halai, A Patkány éve vagy a Sacuj virága – rangos hazai és nemzetközi elismeréseket hoztak számára. A Thema Mundi tartalomfejlesztő stúdió alapítója, jelenleg Pekingben és Sanghajban él.

Li Kaj-fu

Li Kaj-fu (Kai-Fu Lee) korábban a Google China elnöke, valamint a Microsoft, a Silicon Graphics és az Apple vezető beosztású munkatársa volt, jelenleg a Sinovation Ventures vezérigazgatója, a Világgazdasági Fórum Mesterséges Intelligencia Tanácsának társelnöke. A The New York Times bestsellere, az AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order (MI szuperhatalmak: Kína, a Szilícium-völgy és az új világrend) szerzője. A Columbia Egyetemen szerzett alapdiplomát, a Carnegie Mellon Egyetemen pedig doktori címet. Számos elismerésben részesült, szerepel többek között a Time 100, a világ száz legbefolyásosabb emberének éves listáján, valamint az innovációs technológiai fejlesztéseket évről évre számba vevő Wired 25 Icons listáján. Jelenleg Pekingben él.