Li Kaj-fu

Li Kaj-fu (Kai-Fu Lee) korábban a Google China elnöke, valamint a Microsoft, a Silicon Graphics és az Apple vezető beosztású munkatársa volt, jelenleg a Sinovation Ventures vezérigazgatója, a Világgazdasági Fórum Mesterséges Intelligencia Tanácsának társelnöke. A The New York Times bestsellere, az AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order (MI szuperhatalmak: Kína, a Szilícium-völgy és az új világrend) szerzője. A Columbia Egyetemen szerzett alapdiplomát, a Carnegie Mellon Egyetemen pedig doktori címet. Számos elismerésben részesült, szerepel többek között a Time 100, a világ száz legbefolyásosabb emberének éves listáján, valamint az innovációs technológiai fejlesztéseket évről évre számba vevő Wired 25 Icons listáján. Jelenleg Pekingben él.

Mesterséges Intelligencia 2041

Mesterséges Intelligencia 2041

Tíz vízió a technológia és az ember kapcsolatáról

Elképzelhető-e, hogy az MI jobban ismerjen minket, mint mi saját magunkat?

Miért nem lesz számunkra biztonságos a volán mögé ülni az önvezető járművek világában?

Jogában és hatalmában áll-e majd a gépeknek az emberi élet kioltásáról dönteni?

Vajon a virtuális, a kiterjesztett és a kevert valóságból létrejövő X-valóságot meg tudjuk különböztetni környező világunktól?

A 21. században a mesterséges intelligencia (MI) által hajtott technológiai fejlődés új jólétet és lehetőségeket ígér az emberiség számára. Az ember és gépek közötti szorosabb kapcsolat forradalmasítani fogja az egészségügyet és az oktatást, új kommunikációs és szórakozási formákat teremtve. Az MI által végzett rutinszerű munkák automatizálása felszabadítja az emberek idejét és erőforrásait más területekre.

Ugyanakkor az MI elterjedése nem mentes kockázatoktól sem. Az autonóm fegyverek és az intelligens technológiák előretörése új társadalmi és etikai kérdéseket vet fel. Li Kaj-fu, a Google China korábbi elnöke és Csen Csiu-fan sci-fi-író tíz izgalmas novellában és elemzésükben próbálja megragadni, milyen lesz a világ 2041-ben ezen technológiai trendek tükrében.

A könyv nem csupán a fantasztikus lehetőségeket mutatja be, hanem figyelmeztet is arra, hogy az MI térnyerése milyen kihívások elé állíthatja az emberiséget. Egyúttal arra ösztönöz, hogy felkészüljünk ezekre a változásokra, és aktívan alakítsuk a technológiai fejlődés irányát és hatásait a társadalomra. Az MI által nyújtott újítások mellett fontos megérteni és kezelni az esetleges veszélyeket is, hogy a jövő valóban fenntartható és emberközpontú legyen.

Borító ár: 5900 Ft
Aktuális ár: 5015 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
4720 Ft
Kosárba