Zaj

Zaj

Az emberi döntéshozatalt zavaró tényezők

Hogyan juthat eltérő megállapításra egy orvos egyazon röntgenfelvétel alapján a hét különböző napjain?

Miért nem mellékes egy megbeszélésen a megszólalási sorrend?

Miért eredményesebbek az embernél az algoritmusok, ha előrejelzések megfogalmazásáról van szó?

Daniel Kahneman, a közgazdasági Nobel-emlékdíjas pszichológus Gyors és lassú gondolkodás című könyvében a döntéshozást nehezítő szisztematikus hibákat és a torzításokat vizsgálta. Világhírű szerzőtársaival, Olivier Sibonyval, a Döntéshozatali csapdák szerzőjével és Cass R. Sunsteinnel, a Nudge társírójával közösen írt izgalmas és gondolatébresztő könyvükben most arra keresik a választ, miért térhetnek el egymástól azok a döntések, amelyeknek egyformáknak kellene lenniük.

A válasz az emberi döntéshozást zavaró zaj jelenségében keresendő. Objektívnek hitt döntéseinket – legfőképp azokat, amelyeket szervezetek képviseletében hozunk meg – olyan mellékesnek vélt tényezők is befolyásolhatják, mint az időjárás, a napszak vagy a pillanatnyi hangulatunk. A szerzők tudományos eredményekre és kutatásokra támaszkodva – a kriminalisztikától a gyermekvédelmen át a teljesítményértékelésig – a legkülönfélébb területeken világítanak rá, hogy ahol döntések születnek, ott jelen van a zaj is. Megmutatják, hogyan ismerhetjük fel és milyen stratégiákkal küszöbölhetjük ki, hogy sokkal jobb döntéseket hozhassunk az élet minden területén.

Borító ár: 7500 Ft
Aktuális ár: 6375 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
6000 Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2-7 munkanap
Borító Kemény kötés
Méret 160x235 mm
Megjelenés 2021. 12. 02.
Terjedelem 400 oldal
ISBN 9789635650385

A szerzőkről

Cass R. Sunstein

Cass R. Sunstein a Harvard Egyetem Robert Walmsley-ösztöndíjas professzora. 2009-től 2012-ig a Fehér Ház Információs és Szabályozási Ügyek Hivatalát vezette, majd Barack Obama hírszerzési és kommunikációs technológiákkal foglalkozó felülvizsgálati csoportjában dolgozott. 2018-ban Holberg-díjjal tüntették ki. Számos tanulmány és könyv szerzője, a közgazdasági Nobel-emlékdíjas Richard H. Thalerrel közösen írt Nudge társszerzője.

Daniel Kahneman

A pszichológia és a közpolitika professzora, a Princetoni Egyetem professor emeritusa. 2002-ben elnyerte a közgazdasági Nobel-emlék-díjat, 2013-ban pedig az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia és a Nemzeti Tudományos Akadémia tagja, több rangos díj és kitüntetés tulajdonosa. Gyors és lassú gondolkodás című sikerkönyvét

számos nyelvre lefordították. New Yorkban él.

Olivier Sibony

OLIVIER SIBONY 25 éven át vezetői tanácsadóként dolgozott a McKinsey & Companynál, jelenleg a párizsi HEC és az Oxfordi Egyetem Saïd Üzleti Iskolájának munkatársa. Kutatásai a döntéshozatal minőségének javítására és a döntéseket befolyásoló viselkedési torzítások kiküszöbölésére irányulnak. Számos cikke jelent meg tudományos és ismeretterjesztő kiadványokban, a közgazdasági Nobel-emlékdíjas Daniel Kahneman és Cass R. Sunstein mellett társszerzője a Zaj című könyvnek. A legmagasabb francia állami kitüntetés, a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagi ranggal kitüntetett tagja. Párizsban él, nős, két gyermek édesapja.