21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiátOlvasson bele könyvünkbe!

21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát

Hogyan vitték közelebb a pszichológiához Csíkszentmihályi Mihályt a repülő csészealjak?
Milyen módon tesztelte az anyai viselkedést Ranschburg Jenő?
Miért szállított Békésy György az aktatáskájában emberfejeket?
Miről beszélgetett az analízis során Franz Alexander Al Caponéval?

Napjainkban minden pszichológia iránt érdeklődő találkozik a transzgenerációs elméletekkel, de csak kevesen tudják, hogy ez a téma már egy évszázaddal ezelőtt élénken foglalkoztatta a magyar kutatókat. Az is alapvetés, hogy drámai hatásokkal jár, ha a kisgyermeket elválasztják az édesanyjától, de alig ismert annak története, miként fedezte ezt fel egy magyar pszichológus.
Ez a kötet segít, hogy arcokhoz, nevekhez és élettörténetekhez tudjunk kötni ismert fogalmakat és meghatározó elméleteket – az őstöréstől a Szondi-teszten át a flow-élményig. A kötet lapjain megelevenednek ikonikus helyszínek, műhelyek és módszerek, mint például a lipótmezei Sárga Ház, a pszichoanalízis Budapesti Iskolája vagy a Mérei-féle csoportozás.
A huszonegy tudós, gyakorló pszichológus és pszichiáter között találunk fontos tudományszervezőket, kísérletező tudósokat, iskolateremtőket, szakterületek megalapítóit, jelentős elméletalkotókat és nagy hatású tudomány-népszerűsítőket is.
Az egyes fejezetek szerzői olyan szakemberek, akik – családtagként, munkatársként vagy barátként – közelről ismerték a „főszereplőt”, vagy régóta foglalkoznak az illető munkásságával, így pályafutásuk legfontosabb állomásain túl a pszichológia nagyjainak magánéletébe is bepillanthatunk, és emberi oldalukról is megismerhetjük őket.

Szerkesztette: Kőváry Zoltán – Papp-Zipernovszky Orsolya

A kötet szerzői:
Bányai-Nagy Henriett, Bárdos Katalin, Borgos Anna, Csabai Márta, Danics Zoltán, Kéri Ibolya, Klinovszky Andrea, Kovács Petra, Kovai Melinda, Kőváry Zoltán, N. Kollár Katalin, Narancsik Gabriella, Nyerges Katalin, Palatinus Zsolt, Papp-Zipernovszky Orsolya, Péley Bernadette, Soponyai-Nagy Krisztina, Szokolszky Ágnes, Takács Mónika, Verebélyi Kincső


Borító ár: 6990 Ft
Korábbi ár: 5243 Ft
Aktuális ár: 5942 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
5592 Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2-7 munkanap
Borító Kemény kötés
Méret 200x270 mm
Megjelenés 2024. 06. 07.
Terjedelem 216 oldal
ISBN 9789635655427

A szerzőkről

Kőváry Zoltán

Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus, habilitált egyetemi docens. Fő kutatási területe a művészi alkotófolyamat pszichobiográfiai vizsgálata, ezenkívül a pszichoanalízis és az egzisztenciális pszichológia történeti-elméleti kérdéseivel és ökopszichológiával foglalkozik. Eddig négy önálló és három szerkesztett kötete, valamint több mint hetven cikke jelent meg hazai és nemzetközi lapokban és kötetekben. Gyakran tart konferencia- és ismeretterjesztő előadásokat és nyilatkozik a médiának szakterületeit érintő kérdésekben. Több mint tíz évig oktatott a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében, jelenleg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar habilitált egyetemi docense. Emellett praktizál is; kezdetben pszichiátrián, drogambulancián és nevelési tanácsadókban dolgozott, ezt követően évekig a szegedi egyetemi tanácsadó munkatársa volt. A pszichológia művelése mellett aktívan zenél és amatőr ornitológus.

Papp-Zipernovszky Orsolya

PAPP-ZIPERNOVSZKY ORSOLYA az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének habilitált egyetemi docense, az Imágó Budapest folyóirat szerkesztőségi tagja, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus. Tudományos cikkei elsősorban egészségpszichológiai és művészetpszichológiai témákban jelennek meg hazai és nemzetközi folyóiratokban.