15%
4200 Ft
Internetes ár: (-15%) 3570  Ft
 HVG-klubkártyával és
HVG Pártoló Tagsággal:
(-20 %) 3360  Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás
1-2 munkanap

Formátum puhatáblás ragasztott
Megjelenés 2014.11.28.
Terjedelem 296 oldal
ISBN 9789633042021

Eldar Shafir

Sendhil Mullainathan

A szűkösség pszichológiája

Miért jelent sokat, amiből kevesebb van?

Miért van az, hogy a sikeres emberek az utolsó pillanatig halogatják a teendőiket? 
A szegények mindig szegények maradnak? 
Mi az oka, hogy bizonyos szervezetekben állandó tűzoltómunka folyik? 
Miért olyan nehéz a magányosoknak új kapcsolatot létesíteni? 
 
Első pillantásra nem sok összefüggés fedezhető fel e kérdések között. Ám Sendhil Mullainathan és Eldar Shafir bebizonyítja, hogy mindegyik probléma abból a gondolkodásmódból fakad, amelyet a szűkösség kényszerít ránk. 
A szűkösség mindenkiben, akinek a szükségesnél kevesebből kell gazdálkodnia, hasonló mentális állapotot idéz elő. A viselkedéstudomány és a közgazdaságtan legújabb kutatási eredményeit felhasználva a kötet szerzői feltárják, miképpen szűkítheti be látókörünket és torzíthatja döntéseinket az az állapot, amikor a kelleténél kevesebbel rendelkezünk pénzből, élelmiszerből vagy időből.
Ha rászánjuk magunkat, és a szűkösség által meghatározott stratégiák jegyében kezdünk gondolkodni, elégedettebben és sikeresebben szállhatunk szembe a modern élet kihívásaival.
 
A szerzők
Sendhil Mullainathan a Harvard Egyetem közgazdaság-tudományi professzora és a MacArthur Alapítvány „zseni ösztöndíjasa”. Számos kutatást folytatott a viselkedési közgazdaságtan és a fejlesztési közgazdaságtan területén. A Massachusetts állambeli Cambridge-ben él.
Eldar Shafir a Princeton Egyetem William Stewart Tod-díjas pszichológiaprofesszora. Kognitív tudományok, ítélet- és döntéshozatali eljárások, valamint viselkedési közgazdaságtani területen folytat kutatásokat. A New Jersey állambeli Princetonban él.
Mullainathan és Shafir az ideas42 nonprofit szervezet társalapítói. A szervezet viselkedési közgazdaságtani megoldásokat fejleszt társadalmi problémák kezelésére. 
 
Méltatások
„Sendhil Mullainathan és Eldar Shafir sztárok a saját tudományterületükön, ha pedig ők ketten összefognak, abból valami egészen rendkívüli születik: egybegyúrják a szigorúan tudományos kutatások során szerzett adatokat az emberi viselkedéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataikkal.”
– Daniel Kahneman, közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, a Gyors és lassú gondolkodás írója
 
„ Alapmű mindazoknak, akiknek semmi idejük nincs arra, hogy alapműveket olvassanak.”
– Daniel Gilbert, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora és a Stumbling on Happiness írója
 

Hozzászólások

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
konyvfigyelo