E-könyv – A szűkösség pszichológiája

E-könyv – A szűkösség pszichológiája

Miért jelent sokat, amiből kevesebb van?

Miért van az, hogy a sikeres emberek az utolsó pillanatig halogatják a teendőiket?
A szegények mindig szegények maradnak?
Mi az oka, hogy bizonyos szervezetekben állandó tűzoltómunka folyik?
Miért olyan nehéz a magányosoknak új kapcsolatot létesíteni?
Első pillantásra nem sok összefüggés fedezhető fel e kérdések között. Ám Sendhil Mullainathan és Eldar Shafir bebizonyítja, hogy mindegyik probléma abból a gondolkodásmódból fakad, amelyet a szűkösség kényszerít ránk.
A szűkösség mindenkiben, akinek a szükségesnél kevesebből kell gazdálkodnia, hasonló mentális állapotot idéz elő. A viselkedéstudomány és a közgazdaságtan legújabb kutatási eredményeit felhasználva a kötet szerzői feltárják, miképpen szűkítheti be látókörünket és torzíthatja döntéseinket az az állapot, amikor a kelleténél kevesebbel rendelkezünk pénzből, élelmiszerből vagy időből.
Ha rászánjuk magunkat, és a szűkösség által meghatározott stratégiák jegyében kezdünk gondolkodni, elégedettebben és sikeresebben szállhatunk szembe a modern élet kihívásaival.
A szerzők
Sendhil Mullainathan a Harvard Egyetem közgazdaság-tudományi professzora és a MacArthur Alapítvány „zseni ösztöndíjasa”. Számos kutatást folytatott a viselkedési közgazdaságtan és a fejlesztési közgazdaságtan területén. A Massachusetts állambeli Cambridge-ben él.
Eldar Shafir a Princeton Egyetem William Stewart Tod-díjas pszichológiaprofesszora. Kognitív tudományok, ítélet- és döntéshozatali eljárások, valamint viselkedési közgazdaságtani területen folytat kutatásokat. A New Jersey állambeli Princetonban él.
Mullainathan és Shafir az ideas42 nonprofit szervezet társalapítói. A szervezet viselkedési közgazdaságtani megoldásokat fejleszt társadalmi problémák kezelésére.
Méltatások
„Sendhil Mullainathan és Eldar Shafir sztárok a saját tudományterületükön, ha pedig ők ketten összefognak, abból valami egészen rendkívüli születik: egybegyúrják a szigorúan tudományos kutatások során szerzett adatokat az emberi viselkedéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataikkal.”
– Daniel Kahneman, közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, a Gyors és lassú gondolkodás írója
„ Alapmű mindazoknak, akiknek semmi idejük nincs arra, hogy alapműveket olvassanak.”
– Daniel Gilbert, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora és a Stumbling on Happiness írója
Borító ár: 3780 Ft
Aktuális ár: 3213 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
3024 Ft
E-könyv vásárláshoz, kérjük jelentkezzen be!
Rendelhető
Várható szállítás: Kézbesítés Azonnal
Formátum Epub
Megjelenés 2014. 11. 28.
Terjedelem 296 oldal
ISBN 9789633044230