A natúr borok élettel teli borok - úgy születtek, ahogyan a természet teremtette őket. Ezek azok a borok, amelyek szinte emberi beavatkozás nélkül erjednek meg a szőlőléből.
A legfinomabb, legautentikusabb és legegészségesebb borok természetes módon érlelődnek. A natúr bor készítésének előírásai országonként eltérhetnek, de általában a fenntartható módon termesztett, organikus vagy biodinamikus szőlő adja az alapanyagot. A bor készítése során nem alkalmaznak mesterséges anyagokat vagy adalékanyagokat, esetleg csak minimális mennyiségű szulfitot.
Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi van a poharunkban, és felfedeznénk új ízeket, érdemes többet megtudni a natúr borokról, beleértve a narancsborokat, pezsgőket és champagne-okat, valamint az ősüket, a pét-natot.
Isabelle Legeron MW világszerte elkötelezett a natúr borok mellett. Londonban, Berlinben, New Yorkban, Los Angelesben és Montréalban vezeti a nagy sikerű RAW Wine-borvásárokat. Könyvében részletesen bemutatja a természetes borkészítés folyamatát, több mint 140 különböző borral és termelőjével. Nemzetközi kitekintésében figyelmet szentel a magyar natúrborászoknak is, akik borai a világ legjobbjai közé tartoznak.
A magyar natúr borokról szóló fejezetet írta:
Juhász Annamária, DipWSET nemzetközi borakadémikus, sommelier, bor- és italtanácsadó
„Hiszünk abban, hogy az igazán jó borhoz nincs semmi hozzáadva és semmi nincs elvéve belőle, így fejezi ki a termőhely, a talaj, a klimatikus adottságok, vagyis a terroir megismételhetetlen jellegét. Ez a könyv is azt bizonyítja, hogy a natúr bor a természet legtisztább, legkifejezőbb itala.”
Kató András, a Mitiszol? társalapítója
A könyv megjelenését a Mitiszol? by Chef Market támogatta.