Az iszlamista főnixOlvasson bele könyvünkbe!

Az iszlamista főnix

Az Iszlám Állam születése és a Közel-Kelet újrafelosztása

Az Iszlám Állam Abú Múszab al-Zarkávi terroristavezér dzsihadista vágyálmaként fogant az 1990-es években. A szervezet - amely az évek során különböző neveket vett fel - napjainkra hatalmas terrorgépezetté nőtt: a saría-törvénykezést önkényes kegyetlenkedésre használja, átrajzolja a Közel-Kelet határait, és nagyobb területet ural, mint Nagy-Britannia.
Loretta Napoleoni, a terrorizmus nemzetközileg elismert szakértője bebizonyítja, hogy az Iszlám Állam több, mint a nyugati média ábrázolta bűnözői szervezet: valójában az államépítés új modelljét mintázza. Bár hagyományos hódító háborúkkal szerez területeket, hogy létrehozza a középkori kalifátus 21. századi változatát, a legkorszerűbb technikákkal toboroz katonákat, pénzügyi támogatást gyűjt és a lakosságot is bevonja az új állam napi ügyeibe.
"Az Iszlám Állam tevékenységét figyelmen kívül hagyni nemcsak félrevezető, de veszélyes is. A terrorizmus elleni harcban is legfontosabb a régi igazság: ismerd meg az ellenséged!"
Borító ár: 3200 Ft
Aktuális ár: 2400 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
2400 Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2-7 munkanap
Borító Puha kötés
Méret 145x210 mm
Megjelenés 2015. 04. 03.
Terjedelem 216 oldal
ISBN 9789633042649

A szerzőről

Loretta Napoleoni

Az 1955-ben született Napoleoni karrierjét közgazdászként kezdte. Miután a kilencvenes években lehetősége nyílt a Vörös Brigádok több tagjával interjút készíteni – őt is meglepetésként érte a hír, hogy egy gyermekkori barátjából vált terrorista –, kezdte el kutatni a terrorista szervezetek összetett közgazdasági és pénzügyi struktúráját, és a téma nemzetközileg elismert szakértője lett. A Club de Madrid terrorizmusfinanszírozás elleni csoportjának vezetőjeként nagy szerepe volt abban, hogy a világ számos államfőjének közreműködésével megkezdődött a terrorhálózatok finanszírozását gátló stratégia kidolgozása. Írásai a terrorizmusról és a pénzmosásról rendszeresen jelennek meg számos lapban az El Pais-tól, a The Guardian-on át a Le Monde-ig, 2009-ben pedig a TED-előadást is tartott a témában. Szakértőként rendszeresen megjelenik a CNN, a Sky és a BBC műsoraiban és világszerte tart előadásokat közgazdaságtan, terrorizmus és pénzmosás témakörben.
Eddig megjelent könyvei: Modern Jihad (2003); Terror Inc. (2004); Insurgent Iraq (2005); Terror Incorporated (2005); Rogue Economics (2008); Terror and the Economy (2010) and Maonomics: Why Chinese Communists Are Better Capitalists Than We Are (2011).
A HVG Könyveknél eddig megjelent könyvei: Az iszlamista főnix (2015), Emberkereskedők (2017).

Loretta Napoleoni TED-előadása a terrorizmus finanszírozásáról: