Jövőnk a robotok korában

Jövőnk a robotok korában

Hogyan alakítja a mesterséges intelligencia az életünket?

Milyen eszközökkel ellensúlyozhatjuk az automatizáció jövedelmi és társadalmi egyenlőtlenségeket növelő hatását?

Miként akadályozhatjuk meg az autonóm fegyverek elterjedését?

Vajon az MI létszükségletté fejlődik vagy az életünket virtuális valósággá változtatva uralni fog minket?

A mesterséges intelligencia ott lapul a zsebünkben, a laptopunkon, és az orvosi diagnosztikától a baráti kapcsolatokon át az autóvezetésig máris mindent átalakított. Martin Ford jövőkutató szerint azonban a valódi forradalom még csak ezután következik. A Robotok kora folytatásában érzékletes képet fest a közeljövőnkről. Az MI korábban kivitelezhetetlen tudományos kutatásokat és hatékonyságnövelést tesz lehetővé, és segítségünkre lehet többek között a klímaváltozás vagy egy következő világjárvány megoldásában. Ugyanakkor rávilágít a hátulütőire is, például hogy az MI Kína és más autoriter rezsimek kezében minden eddiginél hatásosabb kontrollgyakorlási eszközzé vált, hogy jelentős torzításokra képes, hiszen átveszi és felerősíti az előítéleteinket, vagy hogy a deep fake videók jelentős társadalmi és magánéleti károkat okozhatnak..

A mesterséges intelligenciát tehát nem fogadhatjuk kritikátlanul és kitörő örömmel, de nem is hagyhatjuk figyelmen kívül. A technológia fejlődése folyamatos, mindent átsző és megállíthatatlan – ezért a jövőnk kihívásait csak úgy kezelhetjük hatékonyan, ha nyomon követjük az MI fejlődését, és közösen igyekszünk a jó irányba terelni a társadalmunkra, gazdaságunkra és a politikára gyakorolt hatásait.

Borító ár: 5500 Ft
Aktuális ár: 4125 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
4125 Ft
Kosárba
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2-7 munkanap
Borító Kemény kötés
Méret 160x235 mm
Megjelenés 2022. 10. 24.
Terjedelem 272 oldal
ISBN 9789635651771

A szerzőről

Martin Ford


Martin Ford jövőkutató, a The New York Times sikerkönyve, a Financial Times Az Év Üzleti Könyve díját elnyerő Robotok kora (Rise of Robots), valamint az Architects of Intelligence és a The Lights in the Tunnel című könyvek szerzője. Ezen kívül egy szilícium-völgybeli szoftverfejlesztő vállalat alapítója. A mesterséges intelligencia társadalomra gyakorolt hatásáról szóló TED-előadása elérte a 3 millió megtekintést. Írásai a The New York Times, a Fortune, a Forbes, a The Atlantic, a The Washington Post, a Harvard Business Review, a The Guardian, és a Financial Times hasábjain jelentek meg. Ford keresett előadónak és vezető szakértőnek számít a mesterséges intelligencia területén. A kaliforniai Sunnyvale-ben él.

Martin Ford megjelent művei:

The Lights in the Tunnel: Automation, Accelerating Technology and the Economy of the Future (A fények az alagútban – Automatizálás, a technológia felgyorsítása és a jövő gazdasága). Acculant Publishing, 2009.

Robotok kora – Milyen lesz a világ munkahelyek nélkül? (Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future). Ford.: Garamvölgyi Andrea. Budapest, HVG Könyvek, 2017.)

Architects of Intelligence: The Truth about AI from the People Building It (Az intelligencia építészei – Az igazság az MI-ről azoktól, akik megalkotják). Birmingham, Packt Publishing, 2018.


J övőnk a robotok korában