Kio Stark

Kio Stark a Follow Me Down (Gyere le utánam!) című regény és a Don’t Go Back to School (Ne menj vissza az iskolába!) című tanulást segítő kézikönyv szerzője; és az írás mellett tanít, és előadásokat is tart szerte a világon. Fő témái az idegenek közti interakciók, az önálló tanulás és a kapcsolattartás számítógépes eszközeinek használata. New York államban, Brooklynban él.

Foglalkozott interaktív hirdetésekkel, közösségi kutatással, játéktervezéssel és ún. adatújságírással is. Tanácsadóként kis startupoknak és nagyvállalatoknak egyaránt segít a felhasználóikkal és közönségükkel való kapcsolattartásban. A New York-i Egyetem interaktív telekommunikációs programjának (NYU’s Interactive Telecommunications Program) tanára, és tanácsadóként gyakran közreműködik a Knight News Challenge elnevezésű médiaverseny megrendezésében.

Az idegeneken kívül egyéb kedvenc témái többek között a technológia láthatatlansága, a technológia és az emberek viszonya, a tanulási módszerek, a nagylelkűség és a kölcsönös segítségnyújtás gyakorlati formái, a nagyvárosok kultúrája, infrastruktúrája és múlékonysága, a mitológia és a tündérmesék világa, valamint az önálló tanulás, illetve az adatgyűjtés és feldolgozás képességének, a társadalmi igazságosság és a feminizmus ügyének előmozdítása.

Kio Stark az Észak-karolinai Egyetemen (UNC-Chapel Hill) diplomázott, majd a Yale amerikai tanulmányok programjának keretében folytatta tanulmányait, ahol a tudomány és az orvoslás történelmével, várostervezéssel, művészettel, a rasszokkal és a földalatti gazdasággal foglalkozott – de a doktori képzést végül nem fejezte be. Irodalmi projektjei révén fordult a műtolvajlás és műhamisítás, a titkos társaságok, a bűnügyi orvosszakértők hétköznapi élete, az elemi részecskék fizikája, a hídtervezés, a kiszivárogtatás pszichológiája, a térképek történelme, az igazságtalan ítéletek mechanizmusa és a pszichoanalízis kutatása felé.

Idegenek, ha találkoznak

Hogyan hatnak ránk az ismeretlen emberek? - TED Books 12.

„Ez az én nagy kalandom – hogy ismeretlenekkel beszélgetek. Ebben lelem örömömet, számomra ez lázadás és felszabadulás.”
 
Kio Stark nap mint nap olyasmire szánja rá magát, amit a legtöbbünk tudatosan kerül: odafordul számára idegen emberekhez, és beszédbe elegyedik velük. Beszélget liftben, boltban, utcán, parkban, repülőn és taxiban; van, akivel csupán két mondatot vált, és van, akivel valódi párbeszédbe kezd. Könyvében bemutatja a másokhoz való kapcsolódás – vagy nem kapcsolódás – íratlan szabályait, és ezzel együtt végig kitart alapgondolata mellett, mely szerint ismeretlenekkel beszélgetni nemcsak felvillanyozó élmény, hanem a nyitottság és a társadalmi szolidaritás alapja is lehet.
 
„Amikor idegenekkel beszélgetünk, akkor egy szép és meglepő fordulattal megszakítjuk hétköznapi életünk jól ismert és kiszámítható ritmusát. Megváltoztatjuk a nézőpontunkat. Pillanatnyi, tartalmas kapcsolatot alakítunk ki egy embertársunkkal. És elvetjük gondolatban mindazt, amitől gyanúsnak tarthatnánk a másikat.”
 

 

Borító ár: 2200 Ft
Aktuális ár: 1870 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
1760 Ft
Kosárba