Colin Rushton

Auschwitzi szabotőrök

Auschwitzi szabotőrök

A brit hadifoglyok igaz története

„A náci rémtettek zsidó áldozatai és azok a balszerencsés hadifoglyok, akik mindezeknek tanúi voltak, megérdemlik, hogy hallathassák a hangjukat.”

Az Auschwitz haláltábor leginkább vallási és etnikai alapon fogvatartott áldozatairól szóló beszámolók jól ismertek, ám kevésbé közismert, hogy itt hadifoglyokat is őriztek. Colin Rushton hiánypótló írásában Arthur Dodd és más elfeledett brit katonák történetét meséli el, akik közül sokan közel két évet töltöttek a minden képzeletet felülmúló borzalmas munka- és életkörülmények között. Ezek a katonák bár folyamatos veszélyben éltek, mégis megőrizték emberiességüket és gyakran saját életüket kockáztatva nyújtottak segítséget a náluk még nyomorúságosabb helyzetben lévő, az auschwitzi hierarchia alján elhelyezkedő zsidó raboknak. Ételt és ruhát juttattak nekik, és a lengyel partizánokkal együttműködve támogatták szökési kísérleteiket.

A háborút követően, noha életük végéig kísértették őket a látott borzalmak, semmilyen jóvátételben vagy pszichológiai támogatásban nem részesültek. "Az Auschwitzi szabotőrök" könyv olvasmányosan tárja fel ezt a kevéssé ismert történelmi epizódot, tisztelegve azoknak a bátor hadifoglyoknak, akik hősies tetteikkel tanúságot tettek emberségükről. Ez a mű nem csupán a történelem egy új fejezetét ismerteti meg olvasóival, hanem méltó emléket állít Auschwitz szabotőr hadifoglyainak.

Borító ár: 3900 Ft
Korábbi ár: 2925 Ft
Aktuális ár: 3315 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
3120 Ft
Kosárba