Nadya Tolokonnikova

Nadya Tolokonnikova 1989-ben született Oroszországban, Norilszkban.  Művész, politikai aktivista, feminista, „ördögi zseni”, a Pussy Riot punk-rock együttes alapító tagja és frontembere. Az együttes az autoriter rezsim ellen emeli fel hangját, polgárpukkasztó, látványos fellépéseivel igyekszik felhívni a figyelmet a korrupcióra és a jogellenességre. A Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott Putyin-ellenes flashmobjuk után az együttes tagjait még a helyszínen letartóztatták, majd huliganizmus és vallási gyűlölet szításának vádjával két év börtönbüntetésre ítélték. A hír bejárta a világsajtót, több lap címoldalára és ezzel egyben a nemzetközi figyelem középpontjába is kerültek.

Nadya Tolokonnikova a Pussy Riot tagjaként 2012-ben megkapta a LennonOno-békedíjat, majd 2014-ben átvehette a Hannah Arendt-díjat is a politikai gondolkodásért. 2013-ban megalapította a Zona Prava jogvédő szervezetet, amely az orosz börtönviszonyokon próbál javítani. Ezt követően elindította a MediaZona független hírportált, amely ma már a Guardian partnere.

LÁZADJ!

LÁZADJ!

A Pussy Riot útmutatója aktivistáknak

Megváltoztathatja-e egy ember rendkívüli elszántsága az autokrata rezsimet?
Megőrizhető-e az önbecsülésünk egy börtönben?
Ha eltűrjük a zsarnokságot, akkor mi magunk válunk saját elnyomóinkká?

Függetlenül és szabadon élni csak döntés kérdése. Nadya Tolokonnikovának, a Pussy Riot feminista és diktatúraellenes punk-rock együttes alapító tagjának minden cselekedete ezt igazolja. 2012-ben a Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott Putyin-ellenes performanszért két év börtönbüntetést kapott, amelynek nagy részét egy szibériai kényszermunkatáborban kellett letöltenie.
Nadyát ez sem törte meg, sőt még inkább megerősítette benne a szenvedélyes lázadót; a hitet, hogy az elnyomás, az igazságtalanság és a hatalomelvűség ellen radikálisan fel kell lépni. Merész, vagány és hiteles személyisége arra inspirál, hogy fotelforradalmárokból mindenre elszánt aktivistákká váljunk, és kezünkbe vegyük sorsunk irányítását.

„Kérd számon a hatalmasokat, és gyönyörködj a bukásukban! Makacs ellenállás és sokatmondó mosoly – ez legyen a fegyvered!"

Borító ár: 3500 Ft
Aktuális ár: 2100 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
2100 Ft
Kosárba