Török Patrícia

A Séf és a Kertész élménykertészet és kertétterem kertésze.

"Amikor elkészült az első saját komposztom, és visszaforgattam a kert homokos talajába, rögtön tudtam, hogy nem is akarok mással foglalkozni, mint azzal a lenyűgöző körforgással, aminek a kertben minden nap a tanúja lehetek. Az évek tapasztalata azt mutatja, hogy ha a természettel együttműködve művelem a kertemet és felhasználom a természet nyújtotta segítséget, nincs szükség a vegyszerek használatára: csak meg kell tanulnunk az örökségünket használni, és megtalálni a harmóniát a természettel.
Bár mióta az eszemet tudom, a legnagyobb élvezettel foglalkozom növényekkel – gyerekkoromban a barátnőmmel komplett kis laboratóriumot állítottunk fel a kertben, ahol növényeket „boncoltunk” és mikroszkóp alatt vizsgálgattuk őket –, bölcsészként, fordítóként és nemzetközi kapcsolatok szakosként mégis majd’ két évtizedig egészen más területen dolgoztam, miközben tele volt a lakás burjánzó egzotikumokkal és zöldségpalántákkal.
Bár szerettem a munkámat is, egyre inkább azt éreztem, hogy nem vagyok igazán a helyemen, hiszen az én helyem valójában a kertben van: sehol máshol nem érzem magam olyan önfeledten, mint a növények között, és semmi sem tud úgy lelkesíteni, mint a kísérletezés egy-egy új növény kicsíráztatásával és termőre fordításával, így aztán fokozatosan egyre gyarapodott a kertészeti tudásom.
A véletlenek összjátéka úgy hozta, hogy a munkahelyemről megbecsüléssel távozhattam, miután éles szakmai váltással hivatalosan is kertésszé képeztem magam – minden iskolám közül ezt élveztem a legjobban –, azután pedig hozzájutottunk vágyaim tárgyához: egy méretes kerthez, ahol igazán elszabadulhatott a fantáziám."

Séfasztal a kert végében

Nem létezik jobb ízélmény, mint amit a saját kertünk adhat, amikor frissen szedett, általunk termelt alapanyagokból készülnek az ételeink! Elképesztő utazás egy mag életében, ahogy a földbe kerül, kinövi magát palántává, majd gyümölcsöt ad, amely végül a konyhánkon át az asztalunkra kerül. Az otthon termesztett zöldségek és gyümölcsök felhasználása nem csak ízletes, hanem egészséges és környezettudatos életmódot is támogatja.

Horváth Gábor és Török Patrícia - a Séf és a Kertész élménykertészetének és kertéttermének alapítói, saját történetükön keresztül vezetnek be minket a minőségi zöldségtermesztés és a kiváló gasztronómia világába. Patrícia megosztja velünk évek során szerzett tapasztalatait és tanácsait a sikeres kertészkedéshez, hangsúlyozva a természetes harmónia megtalálásának fontosságát, a természetes életközösségek, mint a madarak és rovarok által kialakított szimbiózis csodálatát. Ezáltal, összhangban a természettel, vegyszerek nélkül nevelhetünk ki kiváló minőségű alapanyagokat, a legegyszerűbb zöldségektől kezdve a különleges, egzotikus növényekig.

Gábor, aki korábban a Gusteau konyhafőnökeként dolgozott és a Gault Millau Év Étterme-díjjal is elismerték, saját kertjük terméseiből alkotja meg a finomabbnál finomabb,lenyűgöző fogásait. Kitűzött célja, hogy előtérbe helyezze a zöldségekre épülő étrendet és minőségi alapanyagokból készült ízletes ételeket kínáljon mindenki számára. Receptjei kipróbálásával megélhetjük a kreatív főzés adta örömöt és elégedettséget.

„Pati és Gábor megmutatják, hogyan lehet a természettel harmóniában létezni, kertészkedni és főzni. Megfelelő növényválasztással és -társítással egészséges és ízletes termést szüretelhetünk, és topéttermekhez is méltó fogásokat készíthetünk. Vallom, hogy a boldogság a kertben terem. Termeljünk hát belőle minél többet!”
McMENEMY MÁRK, kertész, műsorvezető, Kert TV

„Vágykeltően szépséges könyv ez, jó látni, hogy a kertész türelmes kíváncsisága milyen harmonikusan egészíti ki a szakács szenvedélyes örömét. Bizony, máshogy főz és gondolkozik az, aki maga termeli a tányérra valót, a magtól a levélig, a gyökértől a gyümölcsig ismeri az alapanyagot. Ritka ajándék kapni ebből a fajta tudásból.”
DRAGOMÁN GYÖRGY, íróBorító ár: 8900 Ft
Aktuális ár: 7565 Ft
HVG-klubkártyával,
HVG Pártoló Tagsággal:
7120 Ft
Kosárba